ilovereading-hope-gp

Мили родители,

ето някои насоки и добри практики, които ви предлагаме в общуването и игрите с децата по темата четене:

 • Препоръчваме ви да отделяте между 5 и 15 минути, в които децата да ви разказват, както деня си, така и какво са научили от книгите (прочели), изобщо каквото ги интересува. И бъдете заинтересовани, дори да не чувате това, което ви се иска, то ще дойде – с търпението и пространството, което им отваряте да се изразяват, с вярата в техните възможности. Направете така, че това време да си е запазено само за вас и всеки да може да инициира случването, когато има нужда (както вие, така и детето) и може даже да го кръстите някак.
 • Позволявайте на децата, докато ви разказват какво са чели да гледат в книгата и да си помагат с нея. Причината е не само да си припомнят, но и текста може да им помага да са по-концентрирани и последователни в разказа/ изложението си. В практиката си опитните сугестопедагози от времето на д-р Лозанов препоръчват отворен достъп до ресурси и боравене с информация, без ограничение – това дава свобода и развива креативност и бързина, стимулира детето да работи с повече източници.
 • Можете да сядате да четете нещо заедно понякога – с готовност започвайте от там, докъдето те са стигнали ( нали преди това могат да ви разкажат какво се случва). Можете да се редувате – вие да четете един абзац или изречение с интонация, която изберете (тиха, възторжена, умерена/нормална), да си преправяте гласа като определен герой, животно или просто така, а после те да ви имитират.
  Тези игри имат за цел да се отклони вниманието от това колко бързо или гладко четат, за да расте увереността им, че четенето е приятно и те се справят все по-добре с нови и непознати текстове.
 • Ако видите, че се затрудняват на някоя нова дума, докато четете заедно – произнесете я тихичко, а после я прочетете отново заедно с тях.
 • Може да ви разкажат за вълшебните си очи и колко думи виждат едновременно, а също и да четат за време. Харесва им, защото правят нещо различно, бързо е и след това им е в пъти по-лесно да прочетат текста на глас с лекота. Препоръчваме ви, ако правите бързо четене през текста да се минава най-много 2 пъти – веднъж бързо, а после с четене с интонация или с някоя друга игра.
 • Когато четете заедно – вълнувайте се от историята – обсъждайте какво ще се случи нататък, за да поддържате любопитството и отношението със своя пример.

disney-castle_1024x768_80801

 

 • Всяко дете има различно светоусещане, различна степен на концетрация и внимание. Опитайте се да сте съзнателни за техния ритъм. Всички деца четат със собствено темпо, някои са по-бързи, други – по-бавни, някои са по-уверени, други – по-колебливи. При първото прочитане на нов текст с по-малките, можете да им подсказвате – да им помагате да прочетат думичката.
  Как става подсказването всъщност?
  Прочитате думичката заедно, като вашият глас затихва постепенно, така у детето се засилва усещането, че то я е прочело с лекота и става все по-уверено. Понякога е необходимо да изчакате – особено, ако искат сами да прочетат думичката – дайте им възможност. Друг път – могат да търсят помощ от вас – без дори да са опитали. Можете да им кажете тогава, че всички тези думи те ги познават, защото познават буквите и са прочели вече много.
 • Имайте предвид, че децата са натрупали определена лексика и при четенето понякога така се увличат, че могат да си измислят думи. Осъзнаването на прочетеното помага, така че можете да обсъждате какво точно иска да каже авторът.
 • Ако много се разбързат и си измислят какво четат, опитайте се леко да ги успокоите, да ги помолите да са по-внимателни. Измислянето на това коя дума са прочели е част от процеса. Също можете да ги попитате – дали не искат да погледнат пак и заедно да прочетете думата, която може и да се е маскирала.
 • Горещо препоръчваме да подкрепите четенето чрез средата: като разположите в пространството около тях цитати от книги, картини на любими герои и т.н., да им пускате детски песнички и класическа музика. (прилагаме списък с музикални произведения).
 • Когато пеем и следим текста имаме достатъчно време да прочетем и изговорим думичката, затова изпяването на мелодия върху художествен текст също е подход, който помага за възприемане на информация и помага при четенето.

6e679900-c34c-47d5-9bcf-e9960fcc7c8c_5-e1444233318256
Наблюдавайте как се променя интереса и отношението според книгите, които четат и им се радвайте. Лято е – ваканция, нека децата общуват, играят и четат нови текстове, като участват в избора на занимания. Бъдете уверени, че и вие и те правите най-доброто, на което сте способни и ви се получава все по-добре. Ние познаваме възможностите на децата, играхме и общувахме в свят, който създадохме заедно и знаем, че е така. Всички тези насоки, добри практики и игри са, за да имате спокойствието и лекотата и вие да ги насочвате, да четете заедно, а ние да сме ви подкрепа.

Благодарим ви!

С поздрав, Анабел Хи-хи-л

Сподели чрез:
към началото