Надникваме с игра и към паметта, която, както учените потвърдиха, работи на принципа, че всяко нещо „залепя“ към друго нещо и не съществува център на паметта в мозъка, а участват клетки по цялата му кора. Ето как ни помагат асоциациите тук.

Сетивност и памет

За тази игра са ви необходими няколко предмета – кърпа или шал, лист за всеки участник и химикалки или моливи.

Как играем?

Един участник остава в стаята, а всички останали излизат. Той слага няколко предмета на пода и след това ги скрива с шала.

Когато останалите се върнат в стаята, той маха шала и открива предметите. Дава минутка – две на участниците да ги запомнят, след което отново ги покрива с шала.

Всеки записва възможно най-много предмети, които си спомня.
Продължение:  Когато децата са бързи и наблюдателни – освен да отгатнат скритите предмети, могат да се опитат и да ги опишат – как изглеждат, какви са на допир, от какви материали са изработени.

В нашата практика в началото на играта всяко дете избира предет, който поставя на пода. Обикновено подреждаме 10 и повече предмета в редица. Колкото са по-различни предметите, толкова е по-забавно.

Вагончета с думи

Всеки участник се нуждае от лист хартия и химикалка. Целта е да се открият всички думички, които могат да се родят от буквите на една дълга дума.Тук големите могат да помагат за дългите думи.
Как играем?

Записваме дълга дума на видно за всички място или всеки участник я записва на листа си. Участниците имат определено време ( например седем минути), за да напишат най-малко 3, 5 или максимален брой думи ( обикновено децата на всяка възраст боравят с определена лексика), като използват буквите, съдържащи се в дългата дума.

Пример: От думата „авиоконструктор“ могат да се родят следните думи: кон, тор, конструктор, вик, око, тока, трактор, сто, откат…

Продължение: когато децата добият увереност, можете да изберете, да измисляте думи, които са съставени само от букви, използвани с основаната дума (авиоконструктор).

Матилдини вълшебства

Matilda

Всяко дете е главният герой на своето детство и често героите от книгите, приказките, филмите и игрите са ни приятели.  Матилда ни е любима с това, че умее да подрежда като на игра – с вълшебство. Благодарение на нейния пример за 3-4 минути сякаш всяка вещ и играчка си намира мястото. Танцуваме и се движим в ритъм с песничката от филма „Матилда“ (линка е вложен в снимката). Всяка харесана песен може да получи тази мисия, ако решите да експериментирате – споделете, моля.

Вярваме, че смехът, песните и танците са естествена част от процеса на учене и така откриваме света.

Сподели чрез:
към началото