Всеки сугестопедичен курс започва с въведение, което обикновено е история или завръзка.

Следващият текст е част от  клуб-продължение на развитие на умения за учене за деца, преминали интензивни програми на обучение „Мога да чета“ (5-7г.) и „Обичам да чета“(8-10г.)

Чували ли сте за Малкия принц и неговата планета?

А мислите ли, че там високо в небето, отвъд облаците, по-високо от полета на най-високотехнологичните самолети, по-далеч от совалките, които кръжат край Земята, по-далеч от Луната и всичко, за което сте чували, има един свят, гушнат в прегръдка от всички нюанси на синьото, пухкаво като захарен памук и осеяно с блясъка на безброй скъпоценни светлинки – планети, звезди. Те се виждат от Земята при ясно време, нали? Знаем дори една светулка, която вярва, че това са други светулки и всяка е неповторима в своята светлина.


А какво е светлината за вас? Има ли в картините светлина?
Как ви кара да се чувствате като е светло?
А защо има ден и нощ? И какво правят любимите ви същества през нощта?
Има ли някого, за когото се грижите?

Малкият принц се грижи за своето цвете, а също и за една овца, подарена му от един пилот. Но те и двамата в началото не знаели историята на овцата, да… Искате ли да ви я разкажа? С какво е покрита овцата? С нещо като захарен памук? Не, ами какво тогава? Вълна… да, мека и топла; може би най-топлото нещо, за което мога да се сетя след прегръдката и усмивката. Значи идва на 3-то място. Представете си колко радостен бил той, че ще може да има край себе си друга топлинка и да завива цветето си, ако има нужда.

little prince

Нo овцата си имала тайна. Тя не живеела сама. Имала си една уникална, необикновена бълха, която се грижела за руното ѝ, сресвала го, подреждала го, набухвала го ето така и си правела плитки за въжени люлки, на които се люлеела, докато наблюдавала звездите. Периодично подстригвала овцата и сваляла руното от нея, за да може да бъде по-леко на овцата – да не се претопли и да има по-добра видимост към звездите. Освен голямата обич към овцата и нейната вълна, бълхата имала неутолима страст – била звездоброец, звездите така я очаровали, че тя нетърпеливо очаквала спускането на нощта, за да им се любува. През деня също ги виждала, макар небето край планетата на малкия принц да било розово-лилаво, бяло-жълтия блясък на звездите се различавал. Освен това розата така обичала това небе – било и като огледало – във всички нюанси на нейните цветове, цялата пъстра палитра на вълненията и емоциите, които обагряли цветовете и.
Бълхата се наричала Бени, това било името, което овцата произнасяла с най-голяма лекота. В деня, в който Малкият принц отворил сандъка, който му нарисувал летеца, кръстил овцата и се запознал с бълхата.

Как мислите се казва овцата и дали станали приятели принца и бълхата?

Ако вие можете ли да скриете нещо в сандък или в друго нещо – какво би било то? Искате ли да опитате?

Добре, но преди да идем напред, а може би и назад в историята, искате ли да попътуваме из Космоса или из нашата галактика поне с една игра?

Можете ли да изброите планетите в Слънчевата система, като започнете от най-близката до Слънцето и стигнете до най-отдалечената? Знаете ли имената им?

Можете да ги запомните, например, ето така:

Ако вземете първата буква на всяка една от планетите в слънчевата система: М за Меркурий, В за Венера, З за Земя, М за Марс, Ю за Юпитер, С за Сатур, У за Уран, Н за Нептун, П за Плутон и съставете изречение с думи, всяка от които започва с първата буква на планетата в представената последователност.

Споделяме с вас нашето приказно-смешно мнемонично изречение, което измислиха децата:

Мишката Вики Землянска Мляска Юфка Сутрин У Нейната Приятелка.

След това лесно и бързо може да изброите имената на планетите, като си помагате с всяка дума от изречението.

Сподели чрез:
към началото