OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Сугестопедията създава най-добрата връзка родител-дете”

 

Казвам се Светла и съм майка на Светли, който през есента на 2014 влезе в първи клас.

Аз съм любопитен човек и в свободното си време доста ровя в интернет. Така  влизайки от тема в тема, “случайно” попаднах на сугестопедията като метод на обучение. Заинтригува ме много и реших да се запиша на езиков курс по сугестопедичната система. След завършването на курса направо летях. Мислех си, че от една възраст нататък човек трудно учи език, но резултатите при мен и при колегите ми в курса бяха забележителни. Тогава си помислих – колко ли щях да съм напред с материала, ако бях обучавана по този начин от малка?
По това време, синът ми беше на 5 години и половина. Започнах да търся сугестопедично обучение за деца на неговата възраст. Така попаднах на вас, интуицията ми подсказа, че вие сте хората, на които мога да поверя детето си :)) Това мнение се затвърди, след като се срещнах с теб и екипа ти и присъствах на представянето на сугестопедичния метод.
Преди началото на обучението на детето, имах много въпроси в главата си – не можех да разбера какво му харесва и какво не, с какво обича да се занимава, коя е любимата му храна и т.н. Все едно не познавах собственото си дете. Освен това той е много енергичен, бърз, емоционален, а аз не знаех как да вляза в синхрон с него, имах чувството, че нещо липсва.
След като премина първия курс на сугестопедичното обучение (на 6 години), нещата се промениха. Прояви таланти и възможности, за които не знаех, че има. Започна да задава много въпроси и използва думи, които не бях чувала от него. Знаеше всички букви, започна да чете цели думи и да се забавлява с цифри, говореше за музикални инструменти, за куклен театър, приказни герои… бях изумена. Започна да рисува и сам пожела да ходи на уроци по китара. А на самия него, много му харесва и с нетърпение очаква всяка следваща среща.
Стана много по-отворен към света, по-толерантен и грижовен, по-любопитен, по-самостоятелен. И всичко това само от един курс на обучение.
Попитах сина ми, какво мисли за сугестопедията – “ Харесва ми, забавно е, любящо е и е вълшебно!” (отговорът му на 7г.)
След като видях резултатите, разбрах, че това е начина да се обучават децата и в училище (и не само те). За толкова кратко време научи толкова много. С тази система, за 3 месеца ще научи материала за целия първи клас. Само да уточня – далече съм от общата представа за амбициозна майка. Аз искам детето ми да е здраво и щастливо, и да си учи уроците като се забавлява, а не да намрази училището, както повечето деца, още в 1-ви клас. Според мен, ако започне прилагането на сугестопедичния метод в училищата, ще настигнем Япония за 10 години, не мислиш ли? Мечтая за това :))
И дойде време синът ми да тръгне на училище в 1-ви клас. Тъй като в училището се използва програма, която няма да коментирам, реших че за времето извън него, е важно да създадем в семейството сугестопедична среда, за да му помогнем. Но не знех как се прави това. Нямах желание да се карам на детето или да го изнудвам, когато отказва да си напише домашното, например. Искаше ми се той сам да иска да прави важните неща с желание, не само игрите, които също са важни. Вече знаех, че обучавате и родителите, как да подкрепят децата си и затова ти се обадих и се записах на курса. Супер беше този курс, добре си поиграхме, посмяхме, потанцувахме. Помогна ми да видя детето си от друга гледна точка и да променя някои от разбиранията ми за начина на общуване с него. Разбрах, че в неговите очи, двамата с баща му сме супергерои. Научих много практики и игри, и веднага започнах да ги прилагам в къщи. Благодарение на индивидуалния  подход към всяко дете и всеки родител, наученото в курса стана някак лично. Поведението на детето се промени, все едно е чакал аз де се отворя към него.  Започнахме още по-добре да се разбираме, разговаряме спокойно и обсъждаме заедно всичко, което вълнува всеки от нас. Започна да си пише домашните с желание (дори си пее), подрежда си чантата, играчките, оправя си леглото… Цялата атмосфера в къщи стана лека и спокойна. Ходи на училище с голямо желание и дори нямаше търпение да свърши ваканцията, за да се върне там.
Обратната връзка, която получих на родителската среща от учителите, за пореден път ми доказа, че сме поели в правилната посока. Всички учители твърдят, че синът ни е най-добрия в класа и е толкова напред, че дърпа целия клас нагоре. Мисля, че учителите са останали с впечатлението, че в къщи натискаме детето много да учи. Но ти вече ни познаваш и знеш, че не бихме го направили. Всички задължения, които има детето, отнемат много по-малко време и се случват с лекота, и така остава повече време за игри и любими занимания.

След като вече имам достатъчно наблюдения и практика стигнах до следния извод – Сугестопедията създава най добрата връзка родител – дете.

Защото тя е не само метод на обучение, тя е начин на мислене и начин на живот. Тя промени мен, сина ми и цялото семейство.

От Светла Градинарова, майка на Светлин Градинаров

към началото