ladybug-and-chameleon-1720-1920x1200

Резервопедията е нова култура на общуване. Всяко едно резервопедично преживяване означава да попаднеш в среда, в която няма как да сбъркаш, чувстваш приемане и подкрепа. В едно приятелско общуване чрез система от смях и игри се докосваш до голям обем информация и усвояваш нови знания и умения, предложени чрез различни стимули.

Как да задържим и продължим това развитие и след сугестопедичните курсове? Може би, това е най-честият въпрос, който сме получавали – и от пораснали участници в курсовете, и от родители на деца, част от курсовете и програми ни. Покрай този въпрос се родиха много идеи, споделяния, обучения за родители и т.н.

Когато говорим за обучения на деца, обратната връзка от родителите е много важна. Още с интервюто преди началото на курса обсъждаме с тях нуждите, които те разпознават, очакванията им, за да можем да общуваме свободно и както да даваме насоки, така и да обменяме информация за наблюденията, които имат. Фокусирането на вниманието върху нуждите на децата в детските програми, ни е довело до извеждането на някои препоръки, които родителите ползват с лекота.

 

Внимание

Можете да привлечете детското внимание сравнително лесно, ако понижите тона на гласа си. Сигурно знаете, че повишаването на тона, когато не се налага да надвикате друг шум, издава безпомощност. Разбира се, може да освободи напрежението, но ако дълго време разчитате на викането, то спира да има ефект. Децата имат способността да се изключват, както и ние, когато дадено преживяване стане прекалено интензивно и не ни понася.

 

Вдъхновение и Ентусиазъм

Естествено, когато сте вдъхновени и изпитвате ентусиазъм децата са мигновено привлечени от вас. Това е и най-добрият начин да им насочите вниманието към нещо, ако вие самите сте любопитни, харесвате да правите или споделяте това, което ви е интересно. И понеже детето ви ви възприема като супер герой – каквото и да правите, уменията, които демонстрирате, нещата, които обичате и споделяте са най-ярък геройски пример и то следва вашия пример. Когато иде реч за уроци или учене на нещо ново, в сугестопедията големият обем е от огромно значение, затова е изведен и като закон. Винаги търсете и разказвайте повече – подкрепяйте информацията с книги, филми, любопитни факти. Когато детето има да научи 5 реда за цар Симеон (имахме такъв случай), в които е сбита информацията за епохата, значими събития и дати, нормално е да среща предизвикателство, защото тези исторически факти са сухи и нямат връзка с опитността, която има детето. Тук идва мястото на всичко, което можете да намерите и да споделите, като впечатляващо за вас самите. Както учените са установили, няма център на паметта в мозъка – паметта е по цялата мозъчна кора, помним, когато едно нещо залепя за друго нещо, затова връзките и асоциациите са толкова важни.

 

Мотивация

Разбира се, има области, които не са ви интересни и може би не смятате, че е възможно да запалите детето си да придобие знания в тази посока. Първо, всяка личност се развива по свой път със своите си интереси и нужди, но истината е, че цялостното отношение към ученето е определящо. Ако успеете да покажете на детето как да се свързва със своята лична мотивация и да бъде активно, то веднъж придобило умения за учене, ще може и само да захранва любопитството си и да открива света. Срещайки го с подходящите хора, които владеят умения, които искате да придобие, получавайки пример, то ще върви по своя път по-уверено и с лекота.

 

Организиране на средата

Едно от най-важните неща за ученето и възпитанието на децата е как е организирана средата, в която попадат. Проф.д-р Георги Лозанов говори за периферни перцепции и стимули, към които не се насочва пряко вниманието или поне не през цялото време. Естетиката създава хармония в средата и може да ползвате всичко, което на вас самите ви доставя радост, за да изпълните пространството с цветове, картини и детайли у дома или в учебна среда.

child-1845975_1280

Разпределяне на вниманието

Когато говорим за повече от едно дете – било у дома или в учебна среда, разпределянето на вниманието е от ключово значение. Децата се хранят с любов и без непременно тя да бъде възприемане като сантиментално чувство, е важно, да имате нагласа, която отваря вниманието ви за всички участници в игрите или общуването. Има разлика между внимание и постоянно търсене на стимулираща обратна връзка. Важно е децата да изградят увереност в собствените способности, затова ако прекалено често очакват вашата оценка и одобрение, насочете вниманието им към напредъка, които постигат. С времето постепенно самите те ще могат да анализират представянето си в различни ситуации, ще осъзнават  постъпките си. Винаги в началото давайте пример, но и меко обръщайте внимание, когато вие сте заети, те сами да преценят и да ви споделят своето мнение. Същият този пример децата лесно се научават да предават нататък и общуват свободно.

 

Темата за границите

С вашето лично време идва и темата за границите – има ли граници свободата  и как да дефинирате своята собствена свобода? Децата мигновено разбират, когато нещо е от изключително значение за вас, независимо дали е свързано с личността и професионалните ангажименти, с любовта и общуването с тях – те винаги разбират и се съобразяват. Но е важно да сте категорични – в тона, поведението и обяснението. Времето, в което вие спокойно четете или сте заети с нещо друго, може да е свързано с време само за вас, за което сте информирали предварително и когато е необходимо напомняте, че това пространство е важно за вас. Бъдете готови да предложите алтернативни занимания на децата, конкретни активности, които да им помогнат да отмерят времето. Постепенно това става съвсем естествено и за тях. Как децата свикват с фактора време е цяла отделна тема!

 

5-минутното правило

Когато липсва време или сме прекалено заети 5-минутното правило е решение, което ползвам от години и при малки и големи. Ако наистина времето, което можете да прекарате заедно е ограничено, то опитайте се да намерите 5 минути, в които просто да отворите пространство за другия – да го забележите, да се насладите на възможността да го наблюдавате, слушате, без очакване, просто като забавите ритъма. В тези прекрасни моменти разбирате много повече дори без думи, те укрепват връзката и насищат пространството с внимание и любов.

Да не говорим, че децата са изключително заети – училище, тренировки, пътувания и постоянно някой нещо иска от тях или им напомня – да си измият зъбите, да се срешат, да ядат, да учат, да са тихи, да са тук или там, да спят и така до безкрай.

 

Свободата

Сигурно затова още Астрид Лингрен е казала, че децата мечтаят за власт – да могат да правят, каквото си поискат. И в опитите си да правят нещата като големите, те учат и играят. А когато ученето може да е забавно, нямат стигане в творческите решения, които намират. Сигурна съм, че всеки родител и учител го е забелязал. Затова нека има свобода – дайте им рамка, защото децата имат нужда от режим, ритъм и контекст, в който да случват нещата, докато изградят собствения си стил на учене и укрепят уменията си. Дайте им пример с любов, подхранвайте любопитството им и проявявайте търпение поне от време не време. Очертайте границите си – кога имате възможност да обяснявате и да изчаквате и кога не. Отделете си време да се наслаждавате на общуването по между ви и изследвайте какво необикновено се случва във всеки един ден, както е описано в 3-тия закон на сугестопедията „Нещо необикновено се случва“.

zhiraf-zhirafy-detenysh-mama

 

Сподели чрез:
към началото