Проф. д-р Георги Лозанов

d-r Lozanov

Професор Доктор Георги Лозанов (22.07.1926 – 06.05.2012)  е световно известен учен, психиатър и психотерапевт, физиолог на мозъка, създател на науката Сугестология и нейното приложение в процеса на обучение – Сугестопедичния метод. Той е разработен на основата на експерименти и практически приложения, и е одобрен от ЮНЕСКО като „като най-добра методика на обучение”:

Страстен защитник на психотерапията като път към лекуване на соматични и психосоматични заболявания, изследва ролята на внушението в клиниката и като комуникативен фактор. Доказва силата на парасъзнанието чрез операцията
на ингвинална херния без упойка, само чрез сугестия в будно състояние и опита за запаметяване на 1000 френски думи през 1965 година. Изследването на необикновените способности на човешката личност го отвеждат в Индия. Три пъти посещава тази страна, школите на Шри Оробиндо и Шри Йогендра за да разбере, изучи и опише научно постиженията на  йогите.

Започва създаването на една нова наука – Сугестология.

На 6.10.1966 година със създаването на Институт по Сугестология в София, България, е назначен за негов директор.

В продължение на 19 години под негово ръководство се създава и развива като експериментален клон на сугестологията и нейното приложение в педагогиката – Сугестопедията.

Превратностите на времето, в което му е отредено да живее и твори, го поставят пред редица изпитания – признание като класик в областта на образованието на 50 годишна възраст, следвано от изолация от международната научна сцена поради политическо непокорство.

През 1994 година по покана на кметството на Виена и в частност на доктор Йозеф Бандион, доктор Георги Лозанов приема и австрийско гражданство.

След дългогодишно отсъствие от родината си през 2008 година доктор Георги Лозанов отново се завръща в България и се установява в тихия град Сливен.

Продължава да работи до последния си дъх. Обучава преподаватели от цял свят.

Напуска този свят на Гергьовден, 6.05.2012 година, на 86 годишна възраст, заобиколен с Любовта на учениците си.

Проф. д-р Евелина Гатева

d-r Gateva

Проф. Д-р Евелина Гатева (1939 – 14.09.1997) лингвист, музикален педагог и оперна певица. Ако доктор Лозанов дава прецизността заедно с пламъка и буйния дух при създаването на една нова наука, то доктор Евелина Гатева внася нежността и красотата, класиката, с което науката и изкуството се обединяват след дълга раздяла в областта на образованието.

От 1971 година под ръководството на д-р Лозанов започва да експериментира приложението на цялостни класически произведения в сугестопедичния учебен процес с цел подпомагане на създаване на характерното за сугестопедията състояние на концентративна психорелаксация. Работи върху създаването на нов тип изкуство: сугестопедично изкуство – синтез от множество изкуства, вплетени в учебния процес с цел повишено възприемане на сугестопедично организирана информация без умора.

Обучава преподаватели от цял свят заедно с д-р Лозанов като ръководи практическата част на обучението.

Създава свой метод за говорно-певческа постановка на гласа, който подпомага преподавателите-сугестопеди в работата им към безопасното разкриване на човешките резерви.

Неотлъчно сътрудничи на д-р Лозанов, напуска Института по Сугестология, когато той е уволнен, и заедно с него създават Център по сугестология и развитие на личността към Софийския университет, както и Център по десугестология във Викторсберг, Австрия.

Завършва земния си път на 14.09.1997 година в град София.

Оставя богато наследство от разработена методика по италиански, английски, руски езици за деца и възрастни. Създава десетки дидактични песни, три опери за изучаване на математика в първи клас, сугестопедични учебници- еталони по италиански, испански, английски езици.

Сподели чрез:
към началото