Творческо представяне на книгата ‘Къде живее вятърът” в Бургас

 

Докато украсявахме с балони детския отдел в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в гр. Бургас няколко любопитни облака надвиснаха над двора.

Изпратиха дъждовни капки да отгледат облизо, но после слънцето ги разгони по други задачи и изсуши плочките във вътрешния двор.

Може би ни чу, че си бяхме обещали да рисуваме слънца с цветни тебешири?!
Без да губим и миг в 16:30 часа се подредихме като артисти навън и шарихме и си давахме идеи, докато сивите плочки грейнаха в отговор на лятното слънце… С радостта си почетохме и неговия празник, когато избира да се застои повече – Лятното слънцестоене 😊

 

pixiz-30-12-2021-22_53_01

А после се разположихме в красивото пространство вътре и Анабел Хихил заразказва кой е Рей и какво означава името му. Децата научиха за необичайното му умение – да разпознава чувствата като цветове. И съвсем естествено всяко дете се представи с името и любимия си цвят. Родителите и другите пораснали гости бяха толерантни и не настояха да се представят и те, за да може да ни стигне времето за всички игри.

Отнякъде… се появиха нашите образователни карти за игра. Бяха с достатъчно големи картинки и букви и децата лесно разпознаваха животните, а някои и прочитаха имената им. Естествено обсъдихме свраката и историята на приятеля на Рей  – чичопей. А после децата сами избраха откъс от историите на кои животни искат да чуят. Научиха повече за гората на гигантските дървета и за песента на делфините, а също и самите те разказаха за папагалите и животните в Африка.

И докато Анабел Хихил четеше и понякога прекъсваше четенето, за да обсъдят нещо от случващото се, ръцете на малките гости в библиотеката творяха чудати и реални животни от пластелин и други приложни материали.

Естествено настъпи моментът, в който всеки искаше да покаже и да разкаже за своето творение.

Всички вече знаеха, че има създадена песен за Рей. Анабел изрецитира текста и неусетно всички научиха припева, а после чуха все още работния запис и припяваха заедно с нея.

Слънцето настойчиво напичаше през прозорците и ни канеше за игри навън. Затова продължихме да си говорим повече с родителите в двора, докато децата щедро изпращаха съпунени балони на кратки и далчени пътешествия.

Благодарим за съдействието на екипа на регионалната библитека и за жеста на внимание – красива кошница с цветя от кмета на община Бургас.

Днес ще сме в прохладата на конферентната зала – за да поговорим във формат за порасналите – приятели, родители, учители. С Анабел Хихил сме нетърпеливи да чуем въпросите, да споделим опит и мъничко вълшебство около създаването на тази знаменателна книга „Къде живее вятърът“! Бъдете добре дошли!

Представяне Бургас 1

Представяне Бургас 2

Представяне Бургас 8

Сподели чрез:
към началото