Представяне на младежка програма за развитие “Мога, можем, можете!”

Деца и младежи от 14 до 24 години.

Обръщение към участниците:

Поемаме на ново и различно пътешествие, за което се готвим от години. Това е преживяване на вътрешна яснота. Много от вас пораснаха с нас и сме повече от добри познайници, във времето създавахме и продължаваме да създаваме пространство, в което да чувствате приемане, да утвърждавате ценностите си, да намирате приятели, да нараства увереността ви с добрия пример и опитности.

И в това порастване естествена стъпка е животът като пълноценни и пълнолетни личности, които имат своето място и вървят по пътя на реализация на своя потенциал.

Все по-често срещаме израза, че животът ти може да служи за пример или за предупреждение.

Е, ние ви подаваме ръка, за да се подготвите за голямото училище на живота, в който се очаква да бъдете самостоятелни, обичащи и успешни. Но нито вашите очаквания, нито надеждите на близките ви могат да ви телепортират в така желания живот. Още по-сложно е, ако сте объркани или чувствате, че ви липсват знания и умения, а понякога и карта, по която да се ориентирате.

В училище научавате много неща и някои от тях са свързани с памет и възприемане, добри приятелства, адаптивност или оцеляване в средата. Имали сте редица възможности да бъдете лидери или аутсайдери, да сте част от тълпата или да сте различни. И всичко това е само един фрактал от личността ви.

Някои опитности ви помагат да се намерите, други ви карат да се съмнявате в себе си.

Учите се на доверие, преживявайки предателства.

Срещате вдъхновяващи личности или научавате за тях.

Справяте се над очакваното или под очакваното.

Харесвате се. Не ви допада как се променяте.

Имате цел. Разсеяни сте.

Имитирате. Учите се да бъдете автентични.

Цените искреността. Вярвате в собствените си сили.

Семейството ви ви подкрепя. Семейството ви няма представа какви ги вършите. Чувствате се значими или незначителни. Вие сте гордостта на баба си и дядо си. Липсва ви безвремието на ранното детство.

Добри сте в спорта. Нямате сили да се измъкнете от леглото.

Ходите на училище заради приятелите си. Отивате в училище, защото така трябва.

Мразите всеки миг, в който сте будни. Харесва ви свободата на порасналите.

Можете да носите отговорност. Постоянно си намирате оправдание.

Мислите, че сте самостоятелни. Родителите ви напомнят, защото забравяте, а често и не ви се занимава.

Някъде бях чела за „сладката болка на порастването“. Не за всекиго е сладка или пък болка, но порастването неминуемо се случва.

И тук ви каним в необикновено преживяване, за да можете да се чувствате реализирани млади хора, със смели мечти, устремени и отдадени на красотата на живота.

Да, красотата, защото преди всичко тренираме ума си какво да забелязва и дори успяваме да излизаме от автохипнозата и повтарящите се преживявания. Травмите носят уроци и ни карат да развиваме качества до ниво на осъзнатост, в което спираме да обслужваме травмите.

Да създадем живота на мечтите си е напълно обозримо. Стига да спрем да събираме доказателства за невъзможното, ще отворим пространство за примери на сбъднати мечти, любов и красота.

В това пътешествие ще имате ментори, съотборници и самите себе си.

 • Ще черпите знания и ще развивате умения. Ще сте привлечени от ценности, които ви дават стабилност в комуникацията и вътрешна сигурност.
 • Ще можете да изследвате, да анализирате, да мечтаете и прогнозирате.
 • Ще тествате себе си и убежденията си и ще можете да тренирате в защитена резервопедична среда* (в която водещи са любовта и свободата).

Най-сигурният начин да се провалите е да не опитвате.

Най-сигурният начин да живеете предимно в симулатора на социалните мрежи е да бездействате.

Най-важният урок е да се научите да следвате творческия импулс и да разпознавате жизнената сила, за да расте доверието ви в себе си и Вселената.

Време е да разширим кръга на менторите и майсторите. Срещите с всеки от тях ви обогатява с палитра от различния натюрел/ присъствие и лична история.

Вмъкваме и един безценен съвет на Тери Пратчет от фантастичната история на Тифани Сболки тук:

Нека желаещите да се включат, които са навършили 14, да се свържат с нас.

Информация за порасналите:

Подготовката за тази програма тече от началото на учебна година 23/24. В няколко срещи с участници в курсовете и програмите на “Покажи ми” беше изготвен въпросник, който да създаде подходяща настройка на желаещите за проява на техните търсения и стимулиране на социалната интелигентност.

Програмата намери съмишленици сред експерти и водещи организации, които се разпознават като потенциална среда, готова да посрещне и подкрепи с менторство и лабораторен/ практически опит търсещите млади хора.

Програмата е отворена за участници на възраст от 14  до 24 години.

Според Ерик Ериксън ключовото събитие за пубертетната възраст е връзката с връстниците, а изходът от кризата на възрастта е изграждането на идентичност чрез разнообразни занимания и изпълнение на различни социални роли.

Като фокус теми от самите курсисти в срещите през последните две години в търсене на начин да подкрепят своите приятели и себе си чрез промяна в средата, дефинирахме няколко посоки:

 • осъзнатост по отношение на собствените възможности и влиянието на средата;
 • увереност и развитие на умения за учене;
 • емоционална интелигентност и комуникативни способности;
 • справяне с предизвикателства и намиране на повече разбиране и подкрепа.

А с експертна група от специалисти, дефинирахме нужди като:

 • развитие на широк спектър от интелигентности, сред които водеща за тази възрастова група е социалната интелигентност;
 • управление на задачите, лично време и координация;
 • развитие на концентрация, мотивация и преодоляване на стресови фактори;
 • устойчивост – физическа, ментална и емоционална;
 • кариерно консултиране и базови умения и т.н.

На 26-ти май 2024г. от 10:00 часа в ЛАБОРАТОРЕН КОМПЛЕКС СОФИЯ ТЕХ ПАРК представихме програмата и поговорихме за всичко това през нашия опит и експертиза в развитието на различни формати на обучения, творчески срещи и приключения.

Средата и отношението при нас, основани на 12 години опит в областта на сугестопедията, с лекота предразположиха гостите и участниците към открито споделяне и игри. А игрите са с фокус свободно общуване, интервюиране, възприемане и представяне, за да стимулираме изразяването и да верифицираме нуждите.

Желаещите да се включат в курс или програма, каним на интервю!

Бъдете добре дошли!

!Приемаме дарения за каузата и първата пилотна група участници в програмата.

Сподели чрез:
към началото