Песни за Рей – история с любов

Не знам дали бих тръгнала в посоката, за която днес имам да ви разказвам, ако не беше Ади.

От нея дойде идеята да създадем песен за Рей. Изобщо темата с песни за деца е нещо, за което си  заслужава специално да поговорим и вероятно ще направим отделен подкаст по темата.

И така с песничката за Рей извървяхме дълъг път – спомням си, че пролетта ни изненада със снежни дни, докато се заслушвахме да открием как звучи мелодията на Рей, търсехме хармонията от звуци, които отразяват характера му… После дойде време за текста, който зрееше дълго, но се появи подреден в рамките на два дни, след като Ади ми изпрати запис на мелодията, изсвирена на пиано и така стигнахме до заветното “Аха!”. Но това съвсем не е всичко, защото тази песен кръстихме „Аз съм Рей“ и още не сме ви я представили!

Когато текста беше завършен, Ади сподели, че песента е чудесна за всички възрасти и може би ни трябва друга песен за най-малките. И така на 19 юни сутринта, когато вече бях свикнала с тази мисъл и в същия ден ми предстоеше пътуване до Бургас за представянето на книгата „Къде живее вятърът“ седнах пред компютъра и се размечтах как биха могли децата лесно да разказват историята на Рей с песен. Оказа се, че тананикането ми помага и докато се подреждаше текста се появи и мелодията. Кратък запис с още несъбудения ми глас полетя като съобщение към Ади и пътешествието започна.

Представяме ви песента „Пътешествие с Рей“. Детският глас в нея е на Йоанна Шуманова, а заедно с нея пее и Аделина Андонова ( Ади).

 

Истинско вълшебство е създаването на музика! Тази песен стана възможна благодарение на вярата и решимостта на цял екип. Ади, която изсвири мелодията и увлече Майкъл да ни помогне със звученето. После Стефан, който създаде този прекрасен аранжимент с увличащ рътъм и богатство от звуци – чувате ли слона?! Ива, която я изпя и записа посред нощ и ни я изпрати от Велико Търново, за да може Йоанна да я научи. Накрая Мони, който не само ни помогна със звукозаписа на гласовете, но и направи чудеса да хармонизира и мастерира всичко това и още, за да имаме песен!

Песента “Пътешествие с Рей” зазвуча в пространството със свой собствен клип през декември и  всичко, което споделят за нея малките и големите,  и професионалистите е прекрасно!

Благодаря ви сърдечно за търпението и изчитането на тази емоционална част от представянето!

Всички, които искат да научат текста, могат да го видят в края на поста.

А как тази песен започва да се превръща в любима?

Наша практика е винаги да изхождаме от личния си опит – и първи се срещнаха с песента децата от курса „Мога да чета“ в края на лятото.

През септември я представихме в две радио гостувания, за тях ще споделим специално.

И малко неочаквано, макар да знаех, че децата  от “Мога да чета” са я търсили в youtube и са искали да могат да си я пеят у дома със съпровод, се синхронизира решението да уловим красотата на есенното слънце и златните листа в парка в клип на песента. На поканата откликнаха част от децата от курса: Виктор, Алекс, Ясен, Михаил, включи се и техен приятел Явор и брата на Ясен – Ники със свое приятелче. Окото на камерата водеше Велин, докато препускаме да уловим следобедните лъчи, играем и пеем.

За съжаление точно тогава Йоанна не беше в София, затова и тук споделяме запис с нейно изпълнение. Майка и Мария беше така добра да я снима, докато течеше дистанционното обучение на децата, заради което тя не можа да присъства.

Ако искате да научите повече за Йоанна – тя е от любящо семейство с четири деца. Свири на пиано и пее. Успя да научи песента само за 2 дни, преди да я изпее в студиото в края на август. Специлано за изпълнението на песента „Пътешествие с Рей“ като нейн вокален педагог се включи г-жа Божанка Дамянова.

Очаквайте песента „Аз съм Рей“!

Yoanna 2site

 

“Пътешествие с Рей”

Рей !

С чадър и гребен

И шалче на ресни

Ти спътник верен си

Посоката надушваш в миг.

И в Африка гореща

Се случи чудна среща

Малко куче със балон,

Намери много мъдър слон.

Припев:

Зелено е движението

Лилаво е вълнението…

Приятели намираш

И чувствата разбираш,

Където и да стигаш ти! /2

А после му разказа

За синий океан

Зелената Шри Ланка,

И дърветата Гигант.

На вятъра следите

Доведоха го тук,

Родени от мечтите,

Децата следват своя път!

 

Припев:

Зелено е движението

Лилаво е вълнението…

Приятели намираш

И чувствата разбираш,

Където и да стигаш ти!/2

 

Сподели чрез:
към началото