Развитие на таланта с малки навици и игри

В „Златна книга на таланта“ Даниел Койл залага на 52 съвета как да развием таланта в себе си и в своите деца.

 

„Може би сте чували, че при активно обучение малките ежедневни „закуски“ от упражнения са по-ефективни от „преяждането“ веднъж седмично. Причината е свързана с начина, по който се оформя мозъкът ни – постепенно, по-малко всеки ден, дори когато спим. Ежедневната практика, дори и петминутна подхранва процеса, докато нередовната практика принуждава мозъкът да догонва. Или както се изразява пионерът в музикалното образование Шиничи Сузуки: „Репетирай в дните, в които се храниш“ Колко кратки могат да са тези закуски? Ханс Дженсън, преподавател по чело в Северозападния университет в Илинойс, дава показателен пример. Той преподавал на изключително зает студент по медицина, който искал да се упражнява само по 2 минути на ден. Работейки системно, те накъсали една композиция на съставните и пасажи и започнали с най-трудните. Студентът успял да научи сложният етюд за шест седмици. „Бяхме шокирани от това колко добре се получи – казва Дженсън. – Ключови за успеха ни бяха пълното фокусиране и безмилостното засичане и отстраняване на всяка, дори на най-дребната грешка още от самото начало.“

Другото предимство на ежедневната практика е, че тя се превръща в навик. Процесът на тренировка – да отделиш време и да правиш и да го направиш добре – сам по себе си е умение, може би най-важното умение от всички. Дайте му време. Според научните изследвания, създаването на нов навик отнема около трийсет дни.“

Как ви предлагаме да приложите тази информация?

За начало – докато детето ви се учи да чете (5-7г), открива смисълът зад думите и се изненадва от себе си какво успява да прочете – всяка малка победа е от значение.

А всеки процес на учене може да се превърне в игра, когато имате цел.

Ето няколко варианта, които можете да надградите:

Всяка делнична сутрин или в определени дни, поставяйте до леглото на детето си – дума, изписана на картон или лист с големи букви – за начало може да са основните думи от таблата и текстовете, с които работим. Ако изберете това да са животните или растенията – и сутринта до възглавницата детето открива МИШКА или РОЗА, измислете заедно изречение и така до края на седмицата с всяка дума можете да продължавате своята малка история.

Малко по-предизвикателно би било да ги помолите да опишат думата в най-големите подробности, които могат да се сетят или измислят. Ако им помогнете да включат всички сетива – мирис, допир, вкус, изглед, звук – значи сте направили упражнението, популярно от „Факторът Айнщайн“ за развитие на интелекта. В играта можете да включите и прерисуване /преписване/ на думата – в същото или в друго време, в което играете заедно.

За по-големите деца (8-10г) – важно е да сте наясно с качествата, която искате да развивате у детето си. Понеже програмите, които водим са свързани с процеса на обучение и усвояване на умения за учене и четене – добра практика е упражнението от „Факторът Айнщайн“ за развитие на интелекта, като тук можете да използвате, както предмети, така и по-абстрактни понятия, които да изискват проява на въображение и създаване на характер на герой, а от там и история. Например: Как изглежда НЕОПРЕДЕЛЕНО? Какъв е характерът на ГЕОГРАФИЯ?

Можете да ги изненадвате с някакъв въпрос, чийто отговор се съдържа в книга, учебник. Ценно би било да им предоставяте допълнителна/ странична информация по тема, която смятате, че ще усили любопитството им и интереса им да се задълбочат в дадена област.

За развитие на речника, изказа и въображението, можете да подходите с откъси от стихове или проза, която харесвате и да продължите заедно – четене, създаване на история, да им подадете още информация и т.н..

Например могат да продължат описанието: „ Претърколи се лятото. Дойде ухаещият на плодове месец руен* със своите натежали от ябълки клони и с кичурите сочно грозде…“
Цончо Радев, “Черният конник” – роман- художествена интерпретация за младежките години на Цар Симеон
*месец септември според старославянския календар

Надявам се, че с ритъма на изненадите и малките навици, за които можете да отворите пространство в своя ден, сме ви създали увереност и настроение.

Сподели чрез:
към началото