Carpe diem! Родителски супер сили

Много родители се изправят пред предизвикателства, докато децата изграждат уменията си за учене с тръгването на училище. Липсата на самостоятелност, загубата на интерес, нуждата от разгадаване на смисъла на уроци и домашни – понякога повишават напрежението и изискват допълнителни усилия от малки и големи.

Случва се и родителят да се превръща в инструмент на образователната система, а децата да се оттеглят изцяло от процеса на учене на уроци. Тогава родителят се явява натоварен с опитите си да мотивира, стимулира и напомня.

До овладяването на процеса чувството за безпомощност при детето или родителя понякога се прокрадва, най-вече заради невъзможността на образователната система у нас, да отговори на нуждите на децата.

Подходът на учителите е много важен, но персоналното внимание, което е свързано с общуването между родител и дете е от изключително значение.

От опита ни с родители в България и в Англия знаем колко е важно да се укрепва тази връзка и колко е важен баланса между подкрепа и настойчивост, за да се изгради мотивация и увереност у децата, свързани с най-естествения процес – да учим.
Курсът за родители се появи като естествено продължение от курсовете ни с децата. Стана ясно, че при всички изписани насоки, персонални разговори и споделяния, родителят има нужда от подкрепа, свързана с преживяване: самият той да бъде подкрепен в разбирането, подхода, инструментите.

Харесвам, когато в курсовете участват и бащи. За тях процесът е много по-различен. Често за майките е необходимо всяка нова идея да анализират и сравнят с опита, който имат до тук, да претеглят вътрешните за и против, понеже отделят много време да окажат подкрепа на децата в процеса на учене. Татковците действат по-решително и опитват, защото нямат толкова голяма база за сравнение. Обикновено овладяват процеса от първия опит и го изпълняват с такава лекота, че съпругите им засияват с погледи на възхищение и облекчение.

Една от майките в курсовете тази година, психолог по професия, сподели че първото, което е забелязала е, че след началото на курса тя се е успокоила и съответно – сина и се е успокоил и това само по себе си е направило общуването им различно. И това е може би най-важното – да, има ги игрите, изграждането на успешна среда, укрепва се автентичния подход при всеки, но връзката е най-важното условие, за да има възприемане и партниране.

Каним ви в този курс, за да овладеете и приложите нови супер сили, да се почувствате вдъхновени, да изградите устойчиво партньорство с децата си и да жонглирате с лекота с игри, техники и предизвикателства от полето на възприемането. Ще подобрите своята памет, креативност, умения за учене и изразяване, артистичност и автентичност.

Бъдете добре дошли!

 

Повече информация: https://pokajimi.com/superparents/

Сподели чрез:
към началото