Въпросът Защо?

Децата обожават този въпрос, особено като са по-малки, мога да се сетя поне за няколко различни интонации, с които може да зададеш този въпрос, а също и кога е най-неподходящия момент да го зададеш на възрастен – например 101-вия път 🙂

Като дете майка ми ме беше заплашила, че ще ми залепи въпросителен знак отпред на всички дрехи, така че хората веднага да разбират колко много питам. Явно и беше дошло до гуша, макар според мен да има страст към информацията като енциклопедист.

По детски не проумявах как може да предизвиква такава реакция любимият ми въпрос. Преди години попаднах на информация, че възрастните не обичат този въпрос, защото остават с усещането, че сякаш поставяш под съмнение това, което казват. Според мен това е най-често задавания въпрос при децата, особено свързан с причинно-следствената връзка на нещата, а също и с личната им мотивация да правят или не правят нещо. Като започнем с миенето на зъбите, ученето на уроците, лягането навреме и стигнем до въртенето на земята, деня и нощта и т.н.

Знам, че някои пораснали са се сетили, че “Защо” е въпросът, който в най-голяма степен може да развие собственото им въображение, а на мен най-много ми харесва, защото е доказателство за отворен канал на комуникация, общуване и будно любопитство.

13282843_893877294067887_89033244_o

 

Каним всичко защотковци да търсим заедно отговори:

  • За какво служи Аква имажинатива?
  • Кой е най-оздравителния мехлем на света?
  • Как всяка тема се превръща в карта на съкровище?
  • Защо е по-добре да гледаш света от високо и как това помага при четенето?
  • Как да запомниш всичко, което искаш?
  • Защо пътешествениците първо опаковат въображението?
  • Как се правят семейни снимки?
  • Къде се сбъдват хилядите желания?
  • Защо с песен работата става игра?

 

Къде?  – програмата “Летни нещотърсачи обичат да четат”. Подготвили сме ви преживявания сред природата, забавления и игри, с които неусетно опознаваме света, учим с лекота и ставаме приятели.

Защото… някога един професор – д-р Георги Лозанов и неговата асистентка и понастоящем управител на Фондация “Проф.д-р Георги Лозанов и проф.д-р Евелина Гатева”– Ванина Бодурова упорито и с много любов настояваха България да бъде центъра на сугестопедията в света, разпознахме се и продължаваме с техния пример.

Сподели чрез:
към началото